Bu eğitmen süresince HTTP sunucusunda PHP desteğinin etkinleştirilmiş olduğu ve tüm .php uzantılı dosyaların PHP tarafından yorumlandığı varsayılacaktır. Çoğu sunucuda, bu uzantı PHP dosyaları için öntanımlı dosya uzantısıdır, ancak emin olmak için sunucunun yöneticisinden doğru bilgi edinilebilir. Kullanılan sunucu PHP'yi destekliyorsa, başka hiçbir şeye ihtiyaç yok demektir. Yalnızca .php uzantılı dosyaları oluşturup sunucunun belge dizinlerine koymak, sunucunun bu dosyayı otomatik olarak işleme koyması için yeterli olacaktır. Herhangi bir şeyi derlemek ya da fazladan bir araç kurulumu yapmak gerekmemektedir. PHP tarafından etkinleştirilen dosyalar yeni bir tür HTML dosyası olarak düşünülebilir. Öyle ki, artık HTML dosyasının içine sihirli birtakım etiketler konabilir ve bu etiketler sayesinde istenen her tür işlem gerçekleştirilebilir.
Çok değerli olan band genişliği boşa harcanmadan yerel olarak geliştirme yapılmak isteniyor olsun. Bu durumda, » Apache gibi bir HTTP sunucusunun ve elbette » PHP'nin indirilmesi ve kurulması gerekecektir. Bu ikilinin yanında, » MySQL gibi bir veritabanının da indirilip kurulması iyi olacaktır.
Bu üçlüyü tek tek kurmak yerine daha basit bir yol izlenebilir. Bu kılavuz PHP için kurulum bilgileri (HTTP sunucunuzun halihazırda kurulu olduğunu varsayılır) bölümüne sahiptir. PHP'yi kurmakta sorun yaşanırsa, sorunların çözümü için » kurulum posta listesi'ne başvurulabilir. Daha basit bir yoldan gitmek istenirse, işletim sistemine uygun olan » ön yapılandırmalı paketler seçilebilir ve tüm bu araçlar bir kaç fare tıklamasıyla otomatik olarak yüklenebilir. MacOSX, Linux ve Windows dahil olmak üzere birçok işletim sistemine PHP destekli bir HTTP sunucusu kurmak oldukça kolaydır. Linux üzerinde, » rpmfind ve » PBone gibi araçlar RPM dosyalarını bulmakta yardımcı olacaktır. Debian için ise » apt-get sayfası ziyaret edilebilir.